Budapesti Biodiverzitás -Tudatosság projekt

Biodiverzitás megőrzése

az új típusú vegetációs technológiák segítségével

Az egész bolygón, de az Európai Unió területén különösen csökken a biodiverzitás, azaz a genetikai sokféleség szintje, ezáltal a földi életünkhöz nélkülözhetetlen ökológiai szolgáltató rendszerek gyengülnek. Romlik a levegő, víz és talaj minősége, változik a bolygó klímája, egyre kevésbé vagyunk ellenállóak a betegségekkel és más természeti csapásokkal szemben.

Főoldal

A projekt bemutatása

Kezdőoldal A projekt bemutatása

A biodiverzitás, vagyis a biológiai sokféleség csökkenése a Földön az egyik legnagyobb ökológia probléma. Az ember térnyerése nyomán a monokultúra megjelent a mezőgazdaságban, erdészeti gazdálkodásban és a városokban is. Az Európai Unió egyik fő célkitűzése, hogy 10 éven belül megállítsa a biodiverzitás csökkenését. A leginkább érintett területek a városok, jelen projektünk a legsűrűbben beépített magyar fővárost, Budapestet célozza. Ennek egyik stratégiai eleme az ökoszisztémák és az ökoszisztéma-szolgáltatások javítása és helyreállítása, ahol csak lehetséges, elsősorban a zöld infrastruktúra fokozottabb alkalmazása révén. Az új típusú zöld vegetációs technológiák, amelyek fejlődése megállíthatatlanul elindult az elmúlt évtizedben Európa szerte, nagymértékben hozzájárulhatnak ennek a célnak az eléréséhez. Számos példáját láthatjuk annak, hogy a városökológusok által megtervezett és létrehozott projektek nemcsak a városi biodiverzitást növelik, de jelentős mértékben hozzájárulnak a városok élhetőbbé tételéhez és az új zöld technológiák egyre szélesebb körű megismertetéséhez. Elég csak példaként említeni a Londoni Olimpia létesítményeinek közvetlen környezetét, ahol összesen 48 hektár ökológiai élőhelyet alakítottak ki a városi flóra és fauna sokféleségének emelése érdekében.

A projektben részt vevő svájci partner, a ZHAW az egyik legelismertebb szakértője a modern városökológiának, a városi biodiverzitásnak és az ehhez kapcsolódó vegetációs- és építészeti technológiáknak. A Főkert Nonprofit Zrt., mint Budapest egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező közszolgáltatója, és mint a középtávú városi zöld stratégia kialakításában kulcsszerepet játszó szervezet, az elkövetkező években olyan irányban szeretné továbbfejleszteni a kezelése alá tartozó mintegy 11 millió négyzetméter zöldfelületet, amely összhangban áll ezekkel az európai stratégiai célokkal és tájépítészeti trendekkel. Ennek a folyamatnak az első állomása a biodiverzitás, és az ehhez kapcsolódó zöld vegetációs technológiák bemutatása, megismertetése a célcsoportokkal; illetve egy olyan középtávú program elkészítése, amely szakmai akciótervet és konkrét ajánlásokat tartalmaz a Főváros részére. A projekt egyes elemei és tevékenységei külön ‑külön, és együtt is hozzájárulnak ahhoz, hogy a közösség megismerje és megértse ezeknek a technológiáknak a szépségét és jelentőségét. Legalább ennyire fontos azonban, hogy a város jövőjéért felelős szakemberek, építészek, városökológusok, tájépítészek és kertészmérnökök, valamint a döntéshozók köre – városi és kormányzati politikusok és szakemberek – átfogó képet és iránymutatást kapjanak.

Partnerek

  • FŐKERT Nonprofit Zrt.
  • ZHAW
  • Magyar Biodiverzitás Kutató társaság
  • Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.
  • Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége
  • Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
  • Magyar Rovartani Társaság
  • VÁTI Nonprofit Kft.
  • SWISS Contribution