Budapesti Biodiverzitás -Tudatosság projekt

Biodiverzitás megőrzése

az új típusú vegetációs technológiák segítségével

Az egész bolygón, de az Európai Unió területén különösen csökken a biodiverzitás, azaz a genetikai sokféleség szintje, ezáltal a földi életünkhöz nélkülözhetetlen ökológiai szolgáltató rendszerek gyengülnek. Romlik a levegő, víz és talaj minősége, változik a bolygó klímája, egyre kevésbé vagyunk ellenállóak a betegségekkel és más természeti csapásokkal szemben.

Főoldal

Madárbarát program

A Madárbarát tanösvény

A Madárbarát mintakert tanösvény célja, hogy a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt érdekes és szemléletes módon mutassa be a leggyakoribb Madárbarát kerti eszközöket és az ezekkel védhető madár- és egyéb állatfajokat.

Állomásai:

1."A" típusú odú 

A kistermetű cinege fajok (kék-, barát-, fenyves cinege) jellemző odú típusa. Ebből kizárhatók a nagyobb termetű fajok (széncinege, csuszka, mezei, házi veréb stb.).
Berepülő nyílás: Ø 26-27 mm átmérőjű, az odú aljától legalább 18 cm-re van.
Belső alapterülete: 12 * 12 cm
Kihelyezés: 2 - 3 m magasan függesztve kihelyezve.

2."B" típusú odú 

A leggyakrabban használatos típus a mesterséges odútelepeken. Alkalmas széncinege, csuszka, mezei veréb, légykapók és nyaktekercs számára. Ebből kizárható a seregély.
Berepülő nyílás: Ø 32 mm átmérőjű, az odú aljától legalább 20 cm-re van.
Belső alapterülete: legalább 12,5 * 12,5 cm
Kihelyezés: 2 - 8 m magasan függesztve vagy akár fatörzshöz rögzítve.

3."C" típusú odú 

Alapterülete és külső méretre a „B” típusú odúra hasonlít, de nem kerek berepülő nyílás van. Azoknak a fajoknak kedvez, amelyek szeretnek kilátni kotlás közben az odúból, mivel hasonló üregekben, repedésekben szeretnek költeni.
Berepülő nyílás: félig nyitott, de fajtól függően változhat.
Belső alapterülete: legalább 12,5 * 12,5 cm
Kihelyezés: A kihelyezett odú nyílása ne az uralkodó széljárás felé nézzen! 1 - 8 m magasan elhelyezhető - fajtól függően.

4."D" típusú odú 

Macskabagoly számára.
Jellemzés: A „C” típusú odú nagyobb méretű, a berepülő nyílás négyzet alakú.
Berepülő nyílás:  legalább 20x20 cm, mintegy 40 cm-re legyen az odú aljától.
Belső alapterülete: legalább 30 * 30 cm
Kihelyezés: Kihelyezhető épületekre, öreg nagy fákra (főleg felhagyott gyümölcsösökben), oszlopokra, legalább 5 - 8 m magasan. A fa törzséhez rögzítjük, ahol szintén vegyük figyelembe a fa növekedését.

5.Veréblakótelep 

Házi és mezei verébcsaládok megtelepítésére alkalmazható. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a mezei veréb tavaly az év madara volt, és fészkelési időben rendkívül sok kártevőt pusztít el.

6.Denevérodú 

Denevérek megtelepítésére szolgál.
Jellemzői: Kb. 30x25X13 cm
Kihelyezése: 1,5m-6 méterig idősebb fákra és épületekre, ahol nincs más búvóhely.

7.Kuvikodú 

Speciálisan a kuvik számára fejlesztett odú, de Magyarországon már költött benne seregély és búbosbanka is. Ez inkább már „költőládának” nevezhető.
Berepülő nyílás: a kuvik 6,5 - 7cm-es lyukméretű odút igényel, amely a természetben manapság ritka.
Felépítése: 1 - 1,2 m hosszú henger alakú cső, a fenékre ajánlatos vékonyan fűrészport helyezni.
Kihelyezés: Erdőszélek, ligetes erdők, tanyák, nyílt síkvidéki területek háborítatlan részein, de nagyobb kertekben, gyümölcsösökben is jól használható. 3 - 5 m magasan vízszintesen helyezzük el! A magasság ettől függetlenül lehet tetszőleges is, mivel volt rá példa, hogy az odú a fával együtt kidőlt és költött benne madár. A bejárat ne nézzen az uralkodó szélirány felé.
A kihelyezést még ősszel végezzük el, hogy a február végén a párba álló kuvikok rátaláljanak

8.Süntanya 

Sünök megtelepítésére kiválóan alkalmas.

Földre, avarba, fűbe, komposzt mellé helyezhető.

A Madárbarát kert növényei:

A közelünkben élő madarak és más állatcsoportok faj- és egyedszám növelésének legfontosabb eszköze - pontosabban inkább alapfeltétele - a természetes élőhelyeket leginkább felidéző növényzet telepítése és megőrzése.

A Madárbarát kert programban nem csak a megfelelően változatos növényfajok és -fajták kiválasztása, de a növényzet kialakítása is fontos.

A Madárbarát kert növényei között nem csak a fák és a bokrok fontosak. A kaszálatlan gyepfoltok amellett, hogy búvóhelyet jelentenek a kisebb állatoknak, de táplálékot is szolgáltatnak egyes madárfajoknak.

A gyepek megfelelőek a földigiliszták, csigák, és olyan rovarok számára, amelyek a fekete rigó, az énekes rigó és a vörösbegy kedvelt tápláléka. A biológiai sokféleséget rendkívüli mértékben növelik azok a nyíratlan gyepfoltok, ahol: a bogáncs, a gyermekláncfű és a többi "gaz" szabadon nőhet, remek élőhelyet kínálva számos állatnak.

A fekete rigó alapvető táplálékát jelenti (különösen a fiókanevelésiidőszakban) a nyírt és locsolt gyepeken könnyen hozzáférhető földi giliszta.

A meghagyott kaszálatlan gyepfoltok nemcsak a növények magtermeléséhez nélkülözhetetlenek, de számos rovarnak is menedéket jelentenek, melyek viszont a békák, gyíkok és madarak számára kínálnak táplálékot.

Ha sövényt telepítünk, használjunk olyan őshonos fajokat, mint a galagonya, magyal és a mogyoró! Ezek búvóhelyet és táplálékot is nyújtanak. Az őshonos fák, mint amilyen a tölgy, a fűz, a nyír, a kőris és a berkenye számos olyan rovart és hernyót táplálnak, amelyeket viszont a madarak zsákmányolnak. A gyümölcsfák, mint az alma, a körte, a fekete és fehér eper, a cseresznye és a meggy nemcsak mutatósak, de gyümölcseik embert és állatot egyaránt táplálnak. A bogyók hagyományos őszi táplálékai a rigóknak, ezért egy fajgazdag kert nagy választékot nyújt olyan növényekből is, mint amilyen: a sóskaborbolya, a magyal, a bodza, a tűztövis, a borostyán és a madárbirs. A színpompás virágok vonzzák azokat a rovarokat, amiket viszont a poszáták, füzikék, cinegék fogyasztanak, míg a növények magjai a pintyféléknek jelentenek táplálékot.

    

A sűrű bokrosok és fák, fasorok alapvető fontosságú táplálkozó-, fészkelő- és pihenőhelyet jelentenek a madaraknak. A sűrű cserjeszint télen is nélkülözhetetlen az olyan bokorbujkáló fajok számára, mint amilyen a vörösbegy is.

Milyen fák, cserjék alkalmazhatók?

Nagyon jó lenne, ha a kiskertekben is megjelennének a hazánkban honos fásszárú növények, azonban ezek természetből való gyűjtését nem ajánljuk! A faiskolák többségében ugyan többnyire nemesített változatai kaphatók ezeknek a fajoknak, mégis érdemes ezeket vásárolni. Vásárláskor nyugodtan kérjünk segítséget a kertészti árudák felkészült szakembereitől, akik az igényeinknek megfelelően az alábbi növényeken kívül más fajokat is tudnak ajánlani számunkra.

Fészkelésre alkalmas

 Lucfenyő, erdei fenyő, közönséges boróka, tiszafa, közönséges gyertyán, mezei juhar, korai juhar, hegyi juhar, májusfa, júdásfa, közönséges puszpáng, kutyabenge, orgona, kányabangita, ostroménfa, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, fagyal, borostyán, vadszőlő, borbolya, kislevelű hárs.

Fészkelésre is alkalmas védőcserjék

Közönséges boróka, közönséges gyertyán (többször visszametszve), mogyoró, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, kökény, lilaakác, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, veresgyűrű som, húsos som, orgona, fekete bodza.

Sövénynek való fajok

Mogyoró, tűztövis, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, téli magyal, közönséges magyal, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, veresgyűrű som, közönséges fagyal, télizöld fagyal, kányabangita, télibangita, közönséges hóbogyó.

Táplálékot is adó fajok

Lucfenyő, erdei fenyő, déli ostorfa, nyugati ostorfa, fekete eperfa, fehér eperfa, madárberkenye, házi berkenye, madárbirs, tűztövis, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, kökény, vadcseresznye, zelnicemeggy, húsos som, fekete bodza.

Néhány szempont a növényzet, a kert kialakításához

• A cserjéken érdemes fészekrakásra alkalmas elágazásokat kialakítani a metszés során.

• Hagyjunk meg olyan sövényszakaszokat, és bokrosokat is, amelynek nem egyenesre metszettek az oldalai.

• Ne távolítsuk el minden bokor alól a hullott leveleket, ezzel az avarszinten élő élőlények megtelepedését segíthetjük elő, ami terített asztalt jelent a rigóknak.

• A kiszáradt vastagabb fákat lehetőleg ne a talajszinten vágjuk ki, a 3-4 m magasra visszavágott törzs már nem balesetveszélyes, viszont nagy vonzerőt jelentenek a harkályok számára.

• Az oldalról zárt bokorcsoportok biztonságos fészkelőhelyet nyújtanak a madaraknak.

• Hagyjuk meg a kertben az idős fákat, kíméljünk meg néhány idős gyümölcsfát is. Célszerű régebbi, ellenállóbb gyümölcsfajták beszerzése, szaporítása.

• Legyen a kertben fenyők, örökzöldek csoportja vagy idősebb egyede.

• A növényfajok kiválasztásánál érdemes arra is figyelni, hogy ezek termése nyáron ősszel és télen is táplálékot jelentsenek a madaraknak.

Néhány előadás, mely ingyenesen elérhető az alábbi feliratokra kattintva:

 1. rész - Természetes élőhelyek és madárodúk (letöltés >>)
 2. rész - Itató és porfürdő (letöltés >>)
 3. rész - Fecskevédelmi eszközök és módszerek (letöltés >>)
 4. rész - Téli madáretetés (letöltés >>)
 5. rész - Más fajok védelme (letöltés >>)

FORRÁS: http://www.mme.hu/a_madarbarat_kert_novenyei

Partnerek

 • FŐKERT Nonprofit Zrt.
 • ZHAW
 • Magyar Biodiverzitás Kutató társaság
 • Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.
 • Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége
 • Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
 • Magyar Rovartani Társaság
 • VÁTI Nonprofit Kft.
 • SWISS Contribution