Budapesti Biodiverzitás -Tudatosság projekt

Biodiverzitás megőrzése

az új típusú vegetációs technológiák segítségével

Az egész bolygón, de az Európai Unió területén különösen csökken a biodiverzitás, azaz a genetikai sokféleség szintje, ezáltal a földi életünkhöz nélkülözhetetlen ökológiai szolgáltató rendszerek gyengülnek. Romlik a levegő, víz és talaj minősége, változik a bolygó klímája, egyre kevésbé vagyunk ellenállóak a betegségekkel és más természeti csapásokkal szemben.

Főoldal

Pollinátorok

Eddig közel 1,5 millió ízeltlábú állatfajt fedeztek fel, a legóvatosabb becslések szerint is további 10 millió fajuk élhet a Földön. az összes földi élőhelyet számítva átlagosan 10 milliárd rovar egyed él egyetlen négyzetkilométeren, ez négyzetméterenként kb. 10.000 egyed. Ezt a gazdagságot nem csupán egzotikus tájakon fedezhetjük fel: egy hétköznapi kiskert is számos rovarcsodát rejthet.

Hasznos rovarok a ház körül

A rovarfajok alig több mint 1%-a nevezhető kártevőnek. Túlnyomó többségük a mezőgazdaság szempontjából vagy közömbös, vagy a számunkra hasznos fajok közé sorolható.

„…Ha a méhek kipusztulnának a Földről, az emberiség legfeljebb még 5 évig maradhatna életben.”

A. Einstein

Nem is gondolnánk, hogy a növények megporzásával mennyi hasznot hoznak számunkra a rovarok. Nyugat- Európában és az Egyesült Államok modern mezőgazdaságba vont területein az intenzív vegyszeres növényvédelem következményeként annyira lecsökkent a beporzó rovarok száma, hogy a termények, és a vetőmagtermelés megóvásának érdekében kénytelenek máig különböző vadméheket és poszméheket megtelepíteni a termőföldek környékén.

Noha a beporzásban a méheknek közismerten jelentős szerepe van, a beporzásban más állatcsoportok is szerepet játszanak, mint például a lepkék, legyek és hangyák. Ezek mellett gerinces állatokról, köztük madarakról és denevérekről is ismert beporzó tevékenységük.

Egyes kaktuszfajok virágjának dőlésszöge, szirmainak állása segít a denevéreknek a virág megtalálásában. Mi több, a visszavert hang segítségével való jobb tájékozódást segíti a virág körül fejlesztett bolyhos "hangfogó" régió is, amelynek közepéből a kaktuszvirág szinte kivirít.

Egyes növénycsaládoknál (pl. ajakosok, kosborfélék) általános, hogy a virágszirmok elrendezése leszállópályát biztosít a rovaroknak. Ugyanezen virágok alakja és a porzók elhelyezkedése ugyanakkor biztosítja, hogy a rovar csak úgy jusson az értékes nektárhoz, ha közben elvégzi a beporzást. 

A rovarok és a kolibrik az UV-tartományban is képesek látni, és egyes virágok nemcsak a normál fényben, de az ultraibolya fényhosszúságon is látható mintázatot fejlesztenek, segítve a pollinátorokat (beporzásért felelős rovarokat). Sok növényfaj virágja meghökkentő hatású ultraibolya fényben: a szirmok ilyenkor szinte láthatatlanok, és a porzók és/vagy nektáriumok kontúrja rajzolódik élesen. A színek és kontrasztok a beporzással változhatnak, ezzel "üzenve" a beporzóknak.

Nehéz a pollinátorok szerepét pénzben kifejezni, de egyes becslések szerint dollár milliárdokra tehető az a szolgáltatás, amelyet a beporzók nyújtanak.

Becslések szerint a termesztett növényfajok 60%-a igényel állati beporzókat, és a világon termelt növény alapú javak (pl. számos gyümölcs- és zöldségféle) 30%-a függ ettől.

A pollinátorok számának csökkenése a legújabb kor egy komoly problémája, amelynek az okait, földrajzi kiterjedését és hatásait jelenleg is kutatják. A lehetséges okok között fontos megemlíteni a rovarirtó szerek használatát, a beporzó rovarok élőhelyeinek pusztulását, a táplálkozási helyek feldarabolódását, élősködők és betegségek terjedését, a fény- és légszennyezést, valamint a monokultúrás gazdálkodás elterjedését, illetve ezek kombinációját.   

Miért csalogassunk rovarokat a kertünkbe?

A megporzás mellett sok más előnyt nyújthatnak a különböző rovarfajok a kertben.

Ha például nem verjük le a darázsfészkeket, biztosak lehetünk benne, hogy a kártevők többségétől megszabadítottuk a kertünket. Egy közepes méretű darázs család ugyanis több káros rovart elpusztít, mint egy rovarokon nevelkedő teljes énekesmadár fészekalj.

A rovarírtószerek nem kímélik a kártevő rovarokkal táplálkozó, vagy az utódaik számára azokat begyűjtő ragadozó és parazita rovarfajokat sem. Ha ezeket az állatokat megtűrjük, vagy megtelepítjük a kertünk közelében, kevésbé kell terhelnünk a környezetünket és az egészségünket a kártevők ellen használt vegyszerekkel.

A biológiai növényvédelem során a nagyüzemileg tenyésztett ragadozó és parazita ízeltlábúakat vetik be a különféle kártevő rovarok ellen, a vegyszermentes növénytermesztés érdekében.

Rovarok, és rovarlárvák is segítenek a kertben összegyűlt felesleges szerves hulladék (avar, fa- és, konyhai hulladék) átalakításában, például a komposztban, melynek eredményeként termékeny, magas humusz tartalmú talajt hoznak létre.

Tudta?

 • Magyarország legnagyobb testű rovarfaja a fűrészlábú szöcske (Saga pedo), a kifejlett állatok 10-11 cm hosszúak is lehetnek. Kizárólag szűznemzéssel szaporodik, csak nőstény egyedei vannak. Ragadozó, nála kisebb rovarokat, főként sáskákat eszik. Hazánkban ritka, védett, eszmei értéke 10.000 Ft.

 • A rovarok jóval az ember előtt “feltalálták” a mezőgazdaságot: egyes termeszek gombakerteket nevelnek, a levélvágó hangyák komposztálnak, sok hangyafaj pedig levéltetű “nyájat” tart, hogy édes váladékukhoz hozzájusson.

Rovarok az ember szolgálatában

Elsőként az ember szolgálatába állított rovar ie. 3000 körül, Kínában a selyemhernyó (Bombyx mori) volt.

A másik termelésbe vont rovart, a háziméhet (Apis mellifera) ie. 1100 körül háziasították Egyiptomban. Már az ókori kultúrák is felismerték és felhasználták a rovarok hasznos tulajdonságait.

A mai napig igen sokféleképpen hasznosítanak rovarokat szerte a világon. Szerepet kapnak a gyógyászatban (méz, propolisz, méhpempő, hangya toxin, kukacterápia), kozmetika iparban (viasz, kármin), festékiparban (karmazsin, sellak), az élelmezésben (sás- kák, poloskák, rovarlárvák, stb.) a biológiai védeke-zésben (ragadozó atkák, fürkészek, rablópoloskák, stb.) és a tudományos kutatások, technológiák szereplőiként (kármin festés a mikroszkóp technikában, genetikai kísérletek a muslica kromoszómáinak segítségével, vagy a kártevőkkel kapcsolatos növényvédelmi vizsgálatok).

Együtt ÉLNI...

A lakásban, kertben, hamar kiderül, hogy nem csak a családunkkal élünk együtt. A társbérlők egy része ártalmatlan, de van olyan, amelytől szívesen megszabadulnánk. Megtehetjük ezt vegyszer nélkül is.

 • Hangyák: riasztásként a hangyák vonulási útjára tegyünk citromszeletet, sütőport, fahéjat vagy cseppentsünk levendulaolajat. A megelőzés itt is fontos: az ételmaradék, morzsa, fedetlen szemetes nagy vonzóerő a rovaroknak.

 • Repülő rovarok: a leghatékonyabb megoldás, ha nem engedjük be őket a lakásba. Hogy szellőztetni tudjunk, szereljünk fel szúnyoghálót vagy megfelelő függönyt, amelynek résein a rovarok nem férnek át.

 • Szúnyogok: megelőzésképpen a víztartókat, esővíztárolókat tartsuk lefedve. Ha kis tavakat, medencét telepítünk, akkor csak az esetleg beletelepülő békák vagy telepített halak segítségére számíthatunk, amelyek nagyon szeretik a szúnyoglárvát. Figyelem: a boltokban kapható UV fényt kibocsátó rovarcsalogató lámpákat, szabadban ne alkalmazzuk, mert válogatás nélkül minden rovart odacsalnak és elpusztítanak, rengeteg lepkét is.

 • Pókok: még a leghosszabb lábú vagy éppen nagyon szőrös pókok is ártalmatlan társbérlőink. Megfogják a repülő rovarokat, ezzel segítenek nekünk. A pókhálókat takarításkor távolítsuk el nyugodtan, de az állatokat ne bántsuk!

 • Élelmiszerekben élő molyok: a gabonafélékből készült termékeket felbontás után tároljuk jól záródó fém- vagy üvegedényben, és tartsuk jól záródó szekrényben, ahova kis csomag borsot, szegfűszeget vagy fahéjat is tegyünk.

 • Ruhamolyok: nagyanyáink bevált módszere, a levendulacsokor a legjobb megoldás. Néha dörzsölgessük meg a növényeket, hogy felélénküljön az illatuk. (Nekünk is jót tesz a levendulaillat, nyugtató hatású!)

Lepkék a kertben

A természetben élő állatok számára is otthonos kert legfeltűnőbb vendégei - a madarak mellett - a nappali lepkék. Nézzük, mit telepítsünk, hogy egész évben gyönyörködhessünk bennük!

A tavaszi kert

A tavasz előrehaladtával egyre több kerti virágunk hajt ki és borul virágba. A virágok nyílásával folyamatosan jelennek meg a különböző rovarok és a májusi virágokban gazdag, nektárillatú kert távolról oda vonzza a rovarokat.

Az orgonát, a gyöngyvesszőt és a fagyalt egyaránt szívesen látogatják a tavasszal repülő lepkék. Ha a nektárt adó növények mellett a tápnövényeiket is megtalálják a kertben, nagy valószínűséggel ezen fajok megtelepednek és a petétől a kifejlett lepkéig nyomon követhetjük életciklusukat.

A nyári kert

A nyári kert igen színgazdag. A meleg, verőfényes nyári délelőtt a lepkék fő aktivitási időszaka. A nyári orgonát valamennyi lepkefaj fölkeresi, de a zsálya, a levendula és a törökszegfű egyéb rovarokat is messziről odacsalogat.

Kertünkben az állandóan napsütötte részek mellett legyenek olyan növényekkel borított foltok is, ahol a rovarok menedéket találnak a heves zivatarok, a nagy forróság, vagy épp az éjszakai lehűlések elől.

A kora őszi kert

Az ősz a termésérlelés időszaka. Ilyenkor már kevesebb a virág, éjszakánként erősödnek a lehűlések. Megfogyatkoznak a rovarok, de a kora őszi időszakban még ne mondjunk le róluk véglegesen.

Számos olyan növényt telepíthetünk a kertbe, amely nyár végétől, az őszi fagyokig virágzik és az őszelején repülő rovarokat is a kertbe vonzzák. Ilyenek például a rézvirág, a büdöske és a kékszakáll.

Éjszakai kert

Az éjjel repülő fajok is ugyan úgy keresik a táplálékforrásukat, mint a nappali rovarok. Az szenderek például előszeretettel szívogatják a trombitavirág, a petúnia és a csodatölcsér nektárját.

Nektár és tápnövények

Az egyes lepkefajok hernyói általában fajonként, vagy nemzet- ségenként más és más növényen fejlődnek. Sokszor csak egy-két növényfaj felel meg a hernyó számára, de vannak olyan fajok is, amelyek sokféle növényen is képesek megélni.

A kifejlett lepke nem specializálódik egy-egy növényfajra és már nem fogyaszt zöld növényi részeket sem. Energiaszükségletét a nap melegéből és a virágok nektárjából fedezi. A lepkék számára vonzó virágok ezért a nagy nektártartalmú fajok közül kerülnek ki. A lepkék táplálkozás szempontjából nem kötődnek erősen egy-egy növényfajhoz.

Víz és sár

Egy-egy pocsolya, nedves sáros folt köré akár százával gyűlnek a lepkék. Ezekben a "szívogató közösségekben" kizárólag hím lepkék találhatók, mivel az életműködésükhöz és ivari érésükhöz szükséges ásványi anyagokat így könnyebben tudják magukhoz venni.

Egy ilyen kis lepkeitató helyet kertünkbe is telepíthetünk. Úgy alakítsuk ki, hogy minél nagyobb nedves homok, vagy földes felületek legyenek a lepkék számára elérhetőek. Minél nagyobb a nedves felület, annál több lepke tudja felkeresni az itatót, és találja meg a számára vonzó ásványianyag-tartalmú foltokat.

Magányos méhek, rovarok megtelepítése

A "magános méhek" egy gyűjtőnév, azok a méhek tartoznak e csoportba, amelyek államalapítás nélkül, egyedül nevelik fel utódaikat, bár a házi és a poszméhekkel - no és a darazsakkal - rokonságban állnak.

Sajnos, mint a legtöbb élőlény, a magános méhek száma is hirtelen lecsökkent az elmúlt 1-2 évtized során. Nyugat-Európában a magános méhek és a poszméhek védelme manapság igen elterjedt, mondhatni hétköznapi tevékenység.

A magános méhek évenként csak egy generációt nevelnek, és báb alakban telelnek át. Az ide tartozó rovarok fészkelőhelyei igen eltérőek. Különböző lyukakat, repedéseket, nyílásokat, csigaházakat, üreges növényi szárakat használnak fel erre a célra. Mesterséges fészkelőhelyek telepítésével az ide tartozó fajok számát lényegesen gyarapíthatjuk.

A magános méhek egy részét vályogfal építésével telepíthetjük meg. A kb. 20-25 cm vastag falba fúrjunk lukakat, melyek átmérője 3-10 mm, hossza 3-10 cm között váltakozzon. Ügyeljünk a fal eső elleni védelmére: kb. 30 cm magas, felcsapódó esővíz ellen védő téglaboltozatra építsünk, és helyezzünk a fal fölé esővédő tetőt.

A magános méhek egy másik része faanyagba rakja a fészkét. Ezeket a fajokat 10-15 cm vastag keményfa korongokkal vagy fahasábokkal tudjuk telepíteni. A fát nem szabad vegyszerrel kezelni, festeni. A fakorongokba vagy fahasábokba a vályogfalhoz hasonlóan, különböző méretű lyukakat kell fúrni. Ilyen “darázs-garázs”, bár egyszerűen elkészíthető, már készen is kapható több, kertészeti felszerelést árusító boltban.

A legegyszerűbb módon úgy segíthetjük elő a magános méhek megtelepedését, hogy üreges szárú növényekből “panziót” készítünk.. Ehhez vagy eltávolítjuk a puhalevelű növényi szár belét (például szeder) vagy alkalmas üreges szárú növényeket keresünk, például bambusz, nád, kukorica, keserűfűfajok. Az üreges szárakat kb. 15-20 cm hosszúra kell vágni, majd mérettől függően kb. húszasával kötegelni. Célszerű különböző átmérőjű szárakat összekötegelni, majd esőtől védett helyre, pl. eresz alá kiakasztani. Mindhárom megoldást úgy kell telepíteni, hogy az üregek nyílásai dél felé nézzenek.

Az embereknek is hasznos rovarbarát növények

Azon túl, hogy egy rovarok szívének kedves kert látványa az emberi szemnek is tetsző, a rovarok számára csalogató növények nagyon is hasznosak lehetnek, ugyanis sok fűszer és gyógynövényünk vonzza a rovarokat.

Ilyen például a rozmaring, amely kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító, frissítő hatású. Serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága. Fejfájás ellen szintén javallott. Külsőleg illóolaját használják bedörzsölő szerekben fájdalomcsillapításra izom és ízületi panaszok esetén.

A kakukkfű erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő és görcsoldó hatású. A torokgyulladást a friss levelek rágcsálása csillapítja. Csökkenti az étvágytalanságot, serkenti az emésztést. Sokan légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák. A gyógytea fogyasztása vagy az azzal történő gargarizálás, jó gyógyír köhögés, torokfájás esetén. Emeli az alacsony vérnyomást, külsőleg használva csillapítja a rovarcsípések okozta viszketéseket.

Partnerek

 • FŐKERT Nonprofit Zrt.
 • ZHAW
 • Magyar Biodiverzitás Kutató társaság
 • Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.
 • Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége
 • Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
 • Magyar Rovartani Társaság
 • VÁTI Nonprofit Kft.
 • SWISS Contribution