Budapesti Biodiverzitás -Tudatosság projekt

Biodiverzitás megőrzése

az új típusú vegetációs technológiák segítségével

Az egész bolygón, de az Európai Unió területén különösen csökken a biodiverzitás, azaz a genetikai sokféleség szintje, ezáltal a földi életünkhöz nélkülözhetetlen ökológiai szolgáltató rendszerek gyengülnek. Romlik a levegő, víz és talaj minősége, változik a bolygó klímája, egyre kevésbé vagyunk ellenállóak a betegségekkel és más természeti csapásokkal szemben.

Főoldal

Elfogadta a kormány a 2014-2020 közötti időszakra szóló Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát

Kezdőoldal Hírek Elfogadta a kormány a 2014-2020 közötti időszakra szóló Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát

Egyhangúlag elfogadta a Kormány a biológiai sokféleség megőrzésének 2014-2020 közötti időszakra szóló nemzeti stratégiáját 2014. február 5-én.

A biológiai sokféleség a földi élet, az élővilág változatosságát jelenti. Magyarország európai összehasonlításban is kiemelkedő értékű természeti kincsekkel rendelkezik, változatos ökológiai adottságaink kedvezőek a biológiai sokféleségnek. A biológiai sokféleség és annak megőrzése alapvetően fontos az emberi élet feltételeinek, illetve jól-létünk biztosítása érdekében. Változatos élővilágunk az emberi élethez elengedhetetlen szolgáltatásokat nyújt: többek között elősegíti az egészséges élelmiszerhez, tiszta édesvízhez, tiszta levegőhöz való hozzájutást, élőhelyet és gyógyszer-alapanyagot biztosít számunkra, szerepet játszik a katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, hatásainak enyhítésében, valamint az éghajlat szabályozásában. Ezek nélkül a földi élet elképzelhetetlen lenne.

A Nemzeti Biodiverzitás Stratégia azokat a célkitűzéseket és feladatokat tartalmazza, amelyeket a hazai élővilág, a természeti erőforrások hosszú távú fennmaradása és hanyatlásuk megállítása érdekében el kell érni az évtized végéig.

A Nemzeti Biodiverizás Stratégia elkészítésének több oka volt. Egyrészt Magyarország első biológiai sokféleség megőrzési stratégiájának időtávja 2014-ben lejár, ezért szükségessé vált felülvizsgálata és megújítása. A másik ok, hogy az élővilág változatosságának továbbra is tapasztalható csökkenése miatt időközben jelentős nemzetközi és európai uniós kötelezettségvállalások születtek, amelyeket be kell építeni az egyes országok adottságaihoz igazodva, a nemzeti tervezési folyamatokba. Ennek értelmében Magyarországnak is feladata volt, hogy hozzájáruljon a nemzetközi vállalások megvalósításához és kidolgozza ennek megfelelően nemzeti célkitűzéseit. Ezen kívül hazánk az Európai Unió 2020-ig szóló biodiverzitás stratégiájának – melyet a magyar EU elnökség alatt fogadtak el – is meg kell, hogy feleljen. Cél volt ugyanakkor az is, hogy a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia igazodjon a 2014-2020. közötti uniós pénzügyi tervezési időszak időtávjához is, tekintettel arra, hogy a kitűzött feladatok megvalósítása nagyrészt uniós forrásokból történik.

Partnerek

  • FŐKERT Nonprofit Zrt.
  • ZHAW
  • Magyar Biodiverzitás Kutató társaság
  • Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.
  • Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége
  • Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
  • Magyar Rovartani Társaság
  • VÁTI Nonprofit Kft.
  • SWISS Contribution